Bismillah. Nabi Muhammad SAW. Alhamdulilah, hari Jumaat datang kembali, kita digalakkan untuk memperbanyakkan berselawat SAW ke atas Nabi Muhammad SAW setiap hari Jumaat.

Ramai yang bertanya kepada SK Gap itu Apa?, Apa itu Gap?

GAP ITU APA YA?

GAP ialah singkatan dari Gold Accumulation Program (GAP). Pada Tafsiran SK Ia adalah satu alternatif, kaedah, cara ataupun alat untuk rakyat Malaysia, Indonesia, Brunei ataupun Singapura yang ingin membeli emas secara segera supaya tidak rugi di atas kenaikan harga emas yang tidak pernah menunggu kita ada duit banyak.

Ada pula yang bertanya kepada SK, GAP ini Patuh Syariah Ke?

Pertamanya GAP ini sudah mendapat sijil Patuh Syariah dari Armanie Advisors yang orang dibelakangnya adalah Datuk Dr Daud Abu Bakar, yang ketika entri ini ditulis adalah masih Pengerus Panel Syariah Perbankan Islam Bank Negara, Pengerusi Panel Syariah Securities Commision, dan Juga Merupakan Presiden Universiti Islam Antarabangsa.

SK dimaklumkan, bahawa Akad jual beli termerai secara sah (ijab dan qabul) apabila Public Gold mula merekod pembelian gram emas ke dalam penyata atas talian (online statement) pembeli.

Pemilikan sebegini adalah berdasarkan kepada pemilikan secara hukum (qabadh hukmi/constructive possession).

Ketika memindahkan wang, ia hanyalah sebagai deposit keselamatan (security deposit) atau hamisy jiddiyyah.

Kita membeli GRAM EMAS milik Public Gold dengan memindahkan sejumlah wang ke akaun Public Gold.

Akad jual beli termeterai secara sah (ijab dan qabul) apabila Public Gold mula merekod pembelian gram emas ke dalam penyata atas talian (online statement) pembeli.

PERLUKAH KITA ADA GAP ?

Jika kita sudah terlebih kaya, dan duit dan harta kita sudah terlebih dari mencukupi, SK berpendapatan kita tidak perlu ada GAP.

Tetapi jika kita mahu ikhtiar iaitu dalam masa kurang lebih 6 (enam) bulan, kita mahu selamatkan duit boros halus ataupun duit yang bakal terbelanja jika simpan di akaun Ringgit, SK cadangkan dengan Syarat mendapatkan bimbingan terus dari SK melalui Group Wasap / Telegram ataupun Group Facebook tertutup.

Kaedah di GAP kita ada 2.

 1. Beli gram emas melalui GAP serendah RM 100 dan emasnya ‘disimpan’ SEKEJAP sementara tunggu 5.25g ke atas. Supaya kita untung dari segi Spread.
 2. Beli gram emas melalui GAP mengikut gram dan emasnya kita boleh keluarkan dalam bentuk gold bar atau dinar di mana-mana cawangan Public Gold yang terdekat dengan kita, Insyaa Allah

INFORMASI GAP YANG LAIN YANG PATUT KITA TAHU?

Biar Tahu Jangan Keliru

Shamsudin Kadir

Mahu belajar cara Shamsuddin Kadir, Jadikan SK Introducer saudara/i.

 1. Untuk mengaktifkan GAP (Gold Accumulation Program) , baki minimum sebanyak 1 gram mesti ada pada setiap masa. Kita berhak untuk keluarkan semua baki gram yang kita ada, tetapi TINDAKAN KITA itu menunjukkan kita mahu TUTUP GAP. Caj akan dikenakan untuk membuka semula GAP kita itu.
 2. Jumlah gram yang terkumpul dalam GAP, boleh dikeluarkan dalam apa saja item dalam bentuk gold bar atau dinar asalkan ianya masih ada berbaki 1gram selepas dikeluarkan saiz fizikal yang dikehendaki itu
 3. Gold premium (Caj Transport, Security dan Insurans) yang rendah dikenakan, bergantung kepada saiz item emas apa yang kita mahu ambil. Boleh belajar di #TeamSK bagi yang Introducernya adalah SK ataupun #TeamSK. Kadar bayaran Gold Premium bergantung juga sama ada emas itu di ambil di Semenanjung ataupun Sabah Sarawak. Bayaran gold premium perlu dibayar secara tunai / bank ini ketika pengambilan emas. (Jadual Gold Premium rujuk kepada #TeamSK) ataupun lihat seperti di jadual di bawah.
 4. GAP Sesuai dibuka untuk sesiapa saja yang sudah waras (rasional) terutama yang merupakan warganegara ataupun pemilik passport yang sah. Warganegara Brunei, Indonesia dan Singapurapun dialu-alukan.
 5. Jika terdesak gram emas yang terkumpul SEMENTARA di dalam GAP juga boleh dijual tanpa perlu diambil fizikalnya. Duit akan dimasukkan terus ke dalam akaun BANK pemilik GAP dalam masa 24 jam Insyaa Allah
 6. Harga GAP dikemaskini sekali sehari pada pukul 12 tengah malam Insyaa Allah. Rujuk kepada Shamsuddin Kadir sekiranya mahu berdaftar di bawah #TeamSK untuk mengajar teknik dan waktu membeli emas melalui GAP supaya lebih menguntungkan Insyaa Allah.
 7. Ingat GAP Ini adalah alat SEMENTARA untuk memudahkan kita menyelamatkan duit boros halus (melalui tekniknya) dan ianya mesti ditukarkan kepada bentuk Fizikal seawal yang boleh, mengikut pengiraan yang SK sudah tetapkan. Sebaiknya di dalam 6 bulan ataupun 11 bulan yang mana sampai dahulu, maka kita pergi ambil Emas Jongkong / Dinar Fizikal kita. Mahu Ambil di mana ya Pak SK ?
 8. Emas Fizikal Gold bar (Jongkong) ataupun Dinar dalam pembagai saiz boleh diambil di mana-mana cawangan Public Gold (ketka ini ada di 18 Cawangan di Malaysia sahaja).

Mahu Daftarkan GAP dengan Shamsuddin Kadir / Team SK ?

Wasapkan ke 0105001500 informasi di bawah.

 1. Nama PENUH ejaan mesti seperti Didalam IC terutama BT/Binti…
 2. Nombor IC 
 3. Nombor HP
 4. Emel Address
 5. Dari Daerah Mana?

Pastikan semua ejaan dan nombornya betul sebelum dihantar ya.

Klik www.wasap.my/60105001500/DaftarGapBawahSK

Shamsuddin Kadir

Author Shamsuddin Kadir

More posts by Shamsuddin Kadir

Post Terkini

Hubungi SK

11-2 Jalan Wangsa Setia 3
Wangsa Melawati
53300 Kuala Lumpur

T: +6010 500 1 500
E: shamsuddinkadir@gmail.com