Bismillah. Nabi Muhammad SAW. Subhanallah. Di dalam dunia bisnes, di dalam dunia Takaful, Unit Trust, MLM dan bisnes lain-lain yang ada Insentif , komisen dan Overiding, kita sebagai rakyat perlu menguasai asas di dalam sesebuah sistem yang kita sertai.

Contohnya apabila kita mahu jadi konsultan Unit Trust, jangan terburu-buru, ‘study’ sikit team yang kita mahu sertai itu, sama ada ianya memenuhi MAZHAB kita, kerana setiap Team ketuanya ada mazhabnya tersendiri. Kedua kita perlu faham tentang insentif / komisen dan overiding yang terdapat di dalam syarikat yang kita mahu sertainya, supaya kita tidak dilihat ‘dungu’.

Contohnya di dalam sebuah syarikat Unit Trust yang ada di Malaysia, sistemnya adalah

Bermula

UTC – Unit Trust Consultant
AS – Agency Supervisor
AM – Agency Manager
GAM – Group Agency Manager

Selepas kita memilih seorang leader di sebuah syarikat Unit Trust yang kita mahu sertai, maka kita akan berada di dalam group leader berkenaan. Itulah group untuk kita bertanya, kerana mahu tidak mahu, leader kita mendapat overidding dari setiap jualan kita. Begitu juga sistem di Takaful dan juga MLM.

Berbalik kepada Public Gold, kita perlu faham sistemnya sebelum join mana-mana leader / Individu. Di Public Gold yang paling berisiko ketika entri ini ditulis bukan isu ketulenan emasnya, ataupun dapat tak emasnya, tetapi yang paling berisiko adalah meletakkan ataupun memberikan info kita kepada Individu ‘yang bermasalah’ untuk BERDAFTAR di bawah Introducer Code individu berkenaan. Introducer code walaupun dikatakan percuma untuk berdaftar, tetapi risikonya sangat tinggi.

Introducer code itu membolehkan 2 perkara berlaku.

1. Setiap pembeliannya adakan ada bahagian untuk Introducernya yang bertaraf ND, PD ataupun Master Dealer (MD).

2. Kita terikat dengan Introducer itu sekurang-kurangnya 1 tahun dari tarikh terakhir kita membuat pembelian ataupun jual balik emas kita kepada PG.

Isu yang Shamsuddin Kadir banyak terima termasuk semalam, seorang yang sudah mempunyai PG code dan sudah ada introducer, tidak merujuk kepada dealernya sendiri untuk mempelajari tentang PG. Ini seolah kita bayar yuran Tuisyen kepada Cikgu Faris, tetapi kita belajar tuisyen dengan Cikgu Nordin, tetapi setiap bulan yang kita bayar Tuisyen adalah kepada Cikgu Faris. Tindakan ini banyak berlaku di dalam masyarakat, ianya adalah tindakan yang tidak manis.

Saya memilih terlebih dahulu siapa Introducer saya, dan saya memilih untuk berdikari iaitu tanya Introducer terutama diperingkat awal untuk memahami dengan detail sistemnya, sekiranya saya tidak faham, ataupun menemuinya.

Itu pentingnya apabila sebelum memberi info peribadi kita, semak dahulu, apa support group yang leader / individu itu ada, jika ianya memenuhi keperluan kita, daftar, register dengan beliau.

Insyaa Allah yang mana berikan nama penuh, nombor ic, nombor telefon, emel kepada SK www.wasap.my/60105001500/MahuDaftarPGcodeDenganIntroducerShamsuddinKadirPG00093898 Insyaa Allah kita akan register secara percuma dan akan bernaung di bawah Shamsuddin Kadir, Insyaa Allah. Public Gold ada 18 cawangan ketika ini. 3 Daripadanya adalah di Public Gold Kota Bharu, Public Gold Ampang, Public Gold Sg Petani.

Bagaimana jika sudah ada PG code, tetapi tidak aktif (tidak beli ataupun jual emas kepada pg) selama melebihi 366 hari ?

Ya kita boleh tukar kepada Introducer code dealer lain.

Di dalam Public Gold, kita ada Jawatan sebagai Normal Dealer (ND), Priority Dealer (PD), dan Master Dealer (MD).

Fahami terma dan sistem sesebuah syarikat sebelum menyertainya.

#TeamSK – Bawa Adab dan Sebarkan Kepentingan, Kelebihan, Kelemahan dan Jangan Mempengaruhi Pelanggan untuk membeli. Itu antara Mazhab Shamsuddin Kadir yang diterapkan kepada pelanggan dan dealernya.

Jika pergi ke Public Gold terus untuk register, beritahu Introducer code Shamsuddin Kadir PG00093898 jika mahu bernaung di bawah Mazhab SK.

Shamsuddin Kadir

Gold Dealer Insyaa Allah

 

Shamsuddin Kadir

Author Shamsuddin Kadir

More posts by Shamsuddin Kadir

Post Terkini

Hubungi SK

11-2 Jalan Wangsa Setia 3
Wangsa Melawati
53300 Kuala Lumpur

T: +6010 500 1 500
E: shamsuddinkadir@gmail.com