Bismillah. Nabi Muhammad SAW. Allahu Akbar. Banyak manusia tertipu dengan tawaran PERCUMA. Secara asasnya tiada yang percuma kerana manusia tidak mampu mencipta sesuatu seperti mana yang Allah SWT melakukan dengan Kun Fayakun.

Kita mahu mencipta seekor haiwan pun kita tidak mampu. Untuk membuat sebuah kereta pun kita perlu menguasai pelbagai teknologi dan ada yang kita tidak buat sendiri seperti tayar, spart plug dan sebagainya.

Apabila percuma itu bermaksud pemiliknya :

1. Sama ada mahu berinfaq / sedekah / berwakaf.

2. Sedang menabur umpam, tengok siapa yang terkena.

Dalam kes Pendaftaran / Register GAP / Register PG Code / Perkara yang perlu kita ambil tahu secara serius adalah Introducer code. Kita perlu tahu kesannya, peraturannya dan apa risikonya apabila kita mendaftar terus di Cawangan PG ataupun kita memberikan maklumat kita seperti nama, nombor ic, nombor telefon dan emel kepada orang lain yang mengaku dia boleh tolong daftarkan secara PERCUMA / Tiada Caj Pendaftaran.

Kita sepatutnya menilai dalam 1 perkara ? Sanggupkan seseorang itu buat secara percuma 24 Jam sehari ? Mampukah beliau memiliki duit yang mencukupi untuk membiayai kos sara hidupnya sekiranya beliau memberikan secara percuma? Secara logiknya orang buat secara percuma kerana 2 perkara utama, sama ada mahu peroleh pahala (sedekah) ataupun kerana “ada udang galah besar di sebalik mee”.

Ketahui asas di dalam sistem di sesebuah organisasi yang menawarkan sesuatu produk. Baru kita faham gamenya, sama ada berbaloi untuk kita sertai ataupun tidak. Game Penceramah Saham adalah Remisier/Syarikat Securities itu biasanya ‘makan brokeraj fee’ ketika kita beli dan ketika kita jual saham itu walaupun rugi.

Di Public Gold Introducer yang bertaraf Normal Dealer, Priority Dealer dan Master dealer mendapat incentif antara 1 – 2% sekiranya mereka menjadi introducer kepada kita. Di mana apabila kita mendaftarkan introducer code mereka, maka secara officially, mereka berhak 1 -2% ke atas setiap pembelian kita walaupun serendah RM 100 sahaja.

Pastikan sekurang-kurangnya tuan dan cikpuan mendapat manfaat tunjuk ajar dari introducer berkenaan. Ini kerana Shamsuddin Kadir banyak kali menerima wasap dan call dari individu yang sudah ada PG code. Dan tanya itu dan ini, saya tanya kenapa tidak tanya kepada introducer ? antara jawapan yang diberikan adalah seperti berikut :

1. Introducer itu adalah adik saya yang juga baru daftar 1 bulan yang lalu.
2. Introducernya adalah kawan sekerja yang baru jadi dealer minggu lepas dan tidak tahu apa-apa.

3. Saya dapat nombor introducer code di dalam satu website ini, saya key in introducer code beliau, tetapi rupa-rupanya beliau sudah tidak aktif.

4. Introducer code saya PG 0000 iaitu saya daftar direct di PG tiada Introducer.

5. Introducer code saya tiada support group untuk saya join dan belajar

6. Introducer saya buat telegram channel dan hanya berikan informasi yang asas sahaja, yang semua orang tahu. Tiada nombor hp untuk berkomunikasi dengannya.

7.Introducer saya buat group wasap diperingkat awal, dan selepas itu beliau left the group, meninggalkan kami terkapai-kapai bersendirian.

Mesej Shamsuddin Kadir simple, jika last transaksi dengan Public Gold adalah melebihi 365 hari, saya Insyaa Allah boleh tolong so called ‘tukar introducer code’

Jika baru daftar PG Code minggu lepas, semalam, 6 bulan lepas dan masih ada EPP (bayaran bulanan) yang ini Pakcik tidak dapat menolong. Kerana syarat (sistem) di Public Gold seseorang yang aktif membeli ataupun menjual semula kepada PG tidak boleh menukarkan Introducernya kecuali melalui cara yang Shamsuddin Kadir tidak berminat untuk melakukannya.

Jika status akaun sudah lebih 1 tahun tidak aktif membeli ataupun berurusan dengan Public Gold, Shamsuddin Kadir boleh membantu dengan

  1. Memberi salinan ic depan dan belakang,
  2. Mengisi borang tukar ‘Introducer’
  3. Bersedia untuk membeli 5 gram ke atas emas secara tunai ataupun bayar bulanan selama 4 / 10 bulan patuh Syariah

www.wasap.my/60105001500/TukarIntroducerAkaunPGTidakAktif

Ingat, bukan PERCUMA ya, apabila hendak register PG code dengan meletakkan introducer code siapa-siapa sahaja. Risikonya kita perlu tanggung.

Jika tiada udang di sebalik mee, tiada orang yang mahu register orang lain secara percuma.

Bagi yang mahu register PG dengan Shamsuddin Kadir klik www.wasap.my/60105001500/RegisterPGmelaluiShamsuddinKadir

Jika pergi ke kaunter untuk beli emas kali pertama dan belum berdaftar dengan PG, beri tahu mereka Introducer adalah Shamsuddin Kadir dan nombor PG code Shamsuddin Kadir adalah PG00093898.

Yang sepatutnya kita merujuk adalah kepada Introducer Kita, Insyaa Allah.

Shamsuddin Kadir

Dynamic Founder Master Dealer 2020 / 2021

Public Gold AmpangShamsuddin Kadir

Author Shamsuddin Kadir

More posts by Shamsuddin Kadir

Post Terkini

Hubungi SK

11-2 Jalan Wangsa Setia 3
Wangsa Melawati
53300 Kuala Lumpur

T: +6010 500 1 500
E: shamsuddinkadir@gmail.com